Health

Επιτακτική ανάγκη η χρησιμοποίηση οδοντόκρεμας χωρίς φθόριο

Τις τελευταίες δεκαετίες έχει ξεκινήσει συζήτηση για το φθόριο και τον τρόπο με τον οποίο έχει μπει στη ζωή μας. Αυτό έχει γίνει με πολλούς τρόπους, αλλά η σημαντικότερη διείσδυση έχει πραγματοποιηθεί μέσα από τις οδοντόκρεμες. Φυσικά σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να παραγνωρίσουμε ότι το φθόριο βοηθάει τα δόντια μας να κρατιούνται υγιή, αφού εμποδίζει τη δημιουργία τερηδόνας και τα δυναμώνει σε σημαντικό βαθμό.

Από μελέτες που διεξήγαγαν Αμερικανοί επιστήμονες αρκετές δεκαετίες πριν, διαπιστώθηκε ότι τα φθορίδια έχουν ευεργετική επίδραση στην υγεία των δοντιών, ενισχύουν την αδαμαντίνη, δηλαδή το σμάλτο και προλαμβάνουν την τερηδόνα.

Από την άλλη ήδη τα τελευταία χρόνια έχει ξεκινήσει μια μεγάλη συζήτηση για το αν θα πρέπει να χρησιμοποιούμαι το φθόριο. Αν προάγει την υγεία του ανθρώπου ή αν μπορεί να θεωρηθεί ως βασική αιτία καρκίνου. Απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα δεν μπορούν να δοθούν με σιγουριά. Όμως σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν, το φθοριούχο νάτριο, το οποίο αποτελεί συστατικό σε όλες σχεδόν τις οδοντόκρεμες, στην πραγματικότητα είναι τοξική ουσία η οποία όταν καταναλώνεται σε μεγάλες δόσεις μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες στην υγεία του ανθρώπου. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να εμφανίσει την εμφάνιση καρκίνου, ορμονικές διαταραχές, επιπτώσεις στην καρδιαγγειακή υγεία, πρόκληση κόπωσης, αύξηση του σωματικού βάρους και τριχόπτωση. Επιπλέον, η υπερβολική πρόσληψη φθορίου μπορεί να προκαλέσει οδοντική φθορίωση η οποία έχει αρνητικές συνέπειες για την εμφάνιση των δοντιών. Μία από τις πιθανότερες αιτίες που τα παιδιά υποφέρουν συχνά από φθορίωση είναι επειδή, παρά το γεγονός ότι τα συμβουλεύουμε για το αντίθετο, καταπίνουν στα κρυφά την οδοντόκρεμα καθώς τους αρέσει η γεύση της.

Το σίγουρο είναι ότι σήμερα όλες οι οδοντόκρεμες του εμπορίου περιέχουν μικρή ποσότητα φθορίου. Οι ποσότητες είναι σε τόσο μικρές που να μην δημιουργούν κάποιο σημαντικό πρόβλημα. Όμως δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι η μακροχρόνια χρήση μιας οδοντόκρεμας, παρά τις ελάχιστες ποσότητες φθορίου, περιέχει τοξικές ουσίες και σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να τις χρησιμοποιούμαι. Πόσο μάλλον στα μικρά παιδιά, καθώς μπορεί να προκαλέσει μη αναστρέψιμες βλάβες στην υγεία. Αυτός είναι και ο κύριος λόγος που αρκετοί επιλέγουν οδοντόκρεμες χωρίς φθόριο.

Προκειμένου να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις των καταναλωτών για υγιεινές οδοντόκρεμες, ορισμένοι κατασκευαστές έχουν αρχίσει να παράγουν οδοντόκρεμες χωρίς φθόριο.

Σε αντίθεση με το φθοριούχο νάτριο, το φθοριούχο ασβέστιο είναι μια ένωση φθορίου φυσικής προέλευσης, που προσφέρει τα ίδια ακριβώς αποτελέσματα, ενισχύει το σμάλτο και βοηθάει τα δόντια να μένουν υγιή. Επιπλέον, μελέτες έχουν δείξει ότι απορροφάται από τον οργανισμό σε πολύ μικρότερο βαθμό και δεν δημιουργεί δυνητικούς κινδύνους για την υγεία όπως το φθοριούχο νάτριο.

Αρκετοί Έλληνες οδοντίατροι ενισχύουν την άποψη αυτών που επιλέγουν οδοντόκρεμες χωρίς φθόριο, προτρέποντας –παράλληλα- την χρήση μιας «κοινής» οδοντόκρεμας με φθόριο μόνο σε αραιά διαστήματα…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *